Evaluarea psihologica solicitata de parinte/apartinator pentru copii

Evaluarea psihologica solicitata de parinte/apartinator pentru copii

Există situații în care părintele sau aparținătorul solicită o evaluare psihologică pentru copil fără să i se fi recomandat de alți specialiști.

Când putem solicita o evaluare psihologică?

Atunci când observăm o dificultate a copilului sau o problemă de dezvoltare.

Putem observa aceste aspecte fie cu intuiția de părinte, sau datorită cunoștințelor pe care le avem despre o situație, sau la recomandarea prietenilor, sau atunci când avem deja copii mai mari și suntem familiarizați cu modalitatea de dezvoltare adecvată.

Se poate realiza o evaluare psihologică la cerere?

Răspunsul este DA, cu siguranță. În cadrul evaluării psihologice, atunci când se observă o dificultate în dezvoltare sau aspecte disfuncționale spacialistul psiholog poate trimite părintele/aparținătorul la specialiști din alte domenii, inclusiv medicale pentru a funriza un diagnostic complet.

Există vreun moment special ce necesită evaluare?

Răspunsul este nu. o evaluare psihologică poate fi solicitată oricând de către părinte sau aparținător legal, specialistul fiind acela care va decide dacă dezvoltarea copilului este în parametri adecvați sau dimpotrivă există o serie de disfuncționalități.

Oare să mai aștept să nu traumatizez copilul?

Un aspect destul de des întâlnit în practica mea a fost întârzierea solicitării unei evaluări psihologice motivată de teama de a nu stresa copilul. O evaluare psihologică nu ar trebui să fie traumatizantă, dimpotrivă, sunt necesare stabilirea cadrului de evaluare, oferirea de informații coerente și relevante, evaluarea copilului prin metode care să spirjine deschiderea copilului spre interacțiune, fără a exista consecințe negative asupra dezvoltării copilului.

Îmi este teamă

Un alt aspect la fel de important întâlnit în practică a fost teama părintelui privind rezultatul examinării. De multe ori părintele observă foarte adecvat evoluția și dezvoltarea copilului. Părintele „simte” că ceva nu este în regulă și atunci caută răspunsuri. Uneori această căutare de răspunsuri vine la pachet cu teama de ceea ce va auzi, teama de confirmarea unei realități pe care nu o dorește, și atunci, consecința imediată este întârzierea evaluării psihologice.

Există situații în care tocmai evaluarea solicitată într-un timp anume poate conduce la recuperarea copilului prin recomandarea terapiei specifice, vârsta de dezvoltare fiind uneori un factor important/

Dacă dorești răspunsuri privind evoluția psihologică a copilului tău, programează-te!



Call Now Button